Home

Bernard Descheemaeker-Works of Art werd opgericht in september 2000 en is gespecialiseerd in kunstvoorwerpen uit de middeleeuwen en de renaissance (ca. 1150-1675).

Op deze website vindt U een overzicht van mijn collectie. U kan er mijn nieuwsbrieven en catalogi online bekijken.

U vindt hier informatie over tentoonstellingen en opendeurdagen die ik organiseer.

Bij de verkopen aan musea vindt u een overzicht van meer dan 50 schilderijen en objecten die ik aan Belgische en buitenlandse musea heb verkocht.

Deze website wordt regelmatig geactualiseerd. Neem deze op bij uw favorieten en consulteer hem geregeld.

   

Nieuwe catalogus

Mijn meest recente catalogus In Principio. Een Keuze uit mijn Nieuwste Aanwinsten (cat. nr.22) is vanaf vandaag online beschikbaar.

"In Principio" zijn de woorden die te lezen staan op het eerste object dat ik in deze nieuwste catalogus publiceer (een klein emailen medaillon met Johannes op Patmos ; nr.A1). Maar het citaat "In principio" verwijst vooral naar twee schilderijen met scènes ontleend aan de Genesis die ik hier presenteer. Dit paar heeft Jan Boeckhorst omstreeks 1660-1668 geschilderd en maakt deel uit van een vooralsnog onbekende reeks van "Sept tableaux representant les sept jours de la Creation du Monde" (nrs.17-18).
Deze beide Genesis-taferelen zijn echter niet de enige hoogtepunten uit onderhavige catalogus. Zo is er ook een vroeg 13de eeuwse boekband in email champlevé uit Limoges (nr.1), een driehoekig fragment afkomstig van het beroemde Retable-Reliquaire van Saint-Aignan in de Kathedraal van Chartres (nr.2), een monumentale Kruisafname uit Leuven (nr.5), een prachtige Besnijdenis van de hand van Passier of Maria Borman (nr.6), een veelkleurige albarello van Masséot Abaquesne (nr.7), een schitterende Kan met Ruiters van Pierre Courteys (nr.10) en last but not least een grote emailen schotel met De Laöcoon van Jean Miette uit de voormalige verzameling van Koning Ferdinand II van Portugal (nr.9).

Bruikleen aan het Musée de Flandre (Cassel, Frankrijk)

Omdat dit ensemble door de Franse staat als Monument Historique geklasseerd is, mogen deze drie erg vroege, Brusselse retabelgroepen (ca.1430-1440) het Franse grondgebied niet verlaten. Daarom heb ik dit geheel tot 2022 in bruikleen gegeven aan het Musée de Flandre te Cassel -een kleiner, maar erg sympathiek museum net over de Frans-Belgische grens dat zeker een bezoek waard is. Zie ook: catalogus 19 (nr.4).